Stressklachten of burn-out 

Stress is onderdeel van het gewone leven van iedereen. Het zet je aan tot actie en dat is prima. Zolang je stress kortdurend is en je de adrenaline die erbij hoort op korte termijn weer kunt laten wegvloeien, is er niks aan de hand. Als er echter sprake is van langdurende stress, als je je stressreactie niet meer kunt ''uitzetten'', dan kun je klachten ontwikkelen. Je blijft dan in een staat van verhoogde paraatheid die op langere termijn vervelende gevolgen kan hebben. Normale stress kan zo uitgroeien tot stressklachten en overspannenheid en als dit blijft voortduren tot uitvallen met een burn-out.
Als je het gevaar van het ontwikkelen van stressklachten onderkent en het ontwikkelen daarvan voor wilt zijn, kan coaching ook preventief ingezet worden. 

Stress stressklachten burnout overspannenheid coach coaching Tilburg Breda Eindhoven Den Bosch Berkel-Enschot

Stressklachten en overspannenheid

De aanleiding voor het ontwikkelen van stressklachten verschilt van persoon tot persoon. Enkele voorbeelden zijn: te veel taken op je werk of juist gebrek aan uitdaging, conflicten in werk- dan wel privĂ© situatie, een slopende werk-privĂ© balans, patronen in je gedachten en gedrag zoals perfectionisme, groot verantwoordelijkheidsgevoel, geen hulp kunnen vragen of geen nee kunnen zeggen, maar ook gebrek aan steun in je omgeving en verlies van dierbaren kunnen een rol spelen. 

In een coachingstraject bij stressklachten en overspannenheid richten we ons op het duurzaam terugbrengen van je stress tot een normaal niveau en het voorkomen van een burn-out. In de coachingsgesprekken staan we stil bij de aanleiding voor je stressklachten en werken we aan het verkrijgen van inzicht en formuleren de acties die je kunt ondernemen om je stress terug te brengen naar een normaal niveau.
Bij stressklachten kun je te kampen hebben met vermoeidheid. We hebben daarom ook aandacht voor je energieniveau dat, soms ongemerkt, door stress (te) laag is geworden. We kijken naar wat je nodig hebt om weer nieuwe energie op te doen. 
Tussen twee coachgesprekken in ga je aan de slag met de acties die we hebben geformuleerd. In het erop volgende coachgesprek evalueren we wat het effect is van je acties en sturen we waar nodig bij. Zo houden we grip op je traject.
 
Wil je meer weten over mijn aanpak, kijk dan onder Werkwijze. Wil je meer informatie of wil je een (vrijblijvend en gratis) kennismakingsgesprek plannen, neem dan contact op via het contactformulier.

Burn-out 

Bij burn-out is sprake van langdurende stressklachten en overspannenheid die uiteindelijk tot gevolg hebben gehad dat je letterlijk bent opgebrand: je energie is op, uitgeput. Het weer verkrijgen van energie is daarom het eerste waarmee ik met je in het coachingstraject aan de slag ga. We richten ons daarvoor op je dagritme en basisbehoeften.
We brengen in kaart op welke terreinen de aanleiding en het effect van je burn-out zich vooral afspeelt, waar deze zichtbaar en voelbaar is. En welke omgevingsfactoren en welk gedrag en gedachten een rol hebben gespeeld bij het ontwikkelen van je burn-out. We richten ons stap voor stap op wat je zelf (anders) kunt gaan doen en op, soms kleine maar effectieve, veranderingen in je omgeving die je kunnen helpen om uit je burn-out te geraken.
Iedereen is anders en dat geldt ook voor iedere burn-out. De meeste mensen herstellen met de juiste begeleiding gelukkig van een burn-out.  Door zicht te krijgen op de aanleidingen voor je burn-out en op wat je zelf hieraan kunt doen, helpt coaching je om de kans op terugval te verkleinen en duurzaam uit een burn-out te blijven.

Mocht tijdens het traject blijken dat je meer begeleiding nodig hebt dan ik als coach kan bieden, dan zal ik je altijd doorverwijzen naar je huisarts of naar een psycholoog.

Wil je meer weten over mijn aanpak en hoe deze jou zou kunnen helpen, neem dan via het contactformulier contact met me op voor een vrijblijvende kennismaking.