Hoogbegaafdheid 

Hoogbegaafdheid komt voor bij een paar procent van de bevolking. Dat zijn er in aantallen best veel, maar niet genoeg om je in een gemiddelde omgeving omringd te weten door gelijken. Je bent als hoogbegaafde daarom simpelweg vaak anders dan de anderen om je heen.
 
Ieder mens is uniek en dat geldt ook voor hoogbegaafden en voor hun ontwikkeling. Er bestaat niet één type hoogbegaafde. Een deel van de hoogbegaafden vindt prima zijn weg, een deel ondervindt in meer of mindere mate hinder. Waaruit die hinder bestaat, verschilt per persoon.
 
Een paar voorbeelden uit de praktijk: je kunt je alleen voelen en onbegrepen of je begrijpt de anderen of de wereld om je heen niet.
Je past je voortdurend aan aan anderen en kunt niet voluit zijn wie je bent. Je denkt anders en sneller dan anderen en verliest daarin de mensen om je heen. Je hebt frustratie, bent aan het onderpresteren of probeert juist op alle fronten aan hoge verwachtingen te voldoen. Je hebt faalangst of juist angst om te schitteren. Het kan zijn dat je vaak in conflicten verzeild raakt, het kan ook zijn dat je die juist vermijdt. Je kunt in de loop van de tijd door al het bovenstaande ook stressklachten ontwikkelen.

De combinatie van hoogbegaafdheid met hoogsensitiviteit (HSP) komt veel voor. Hoogsensitiviteit kan zorgen voor overprikkeling maar ook voor onbegrip uit je omgeving. Weten wat voortkomt uit je hoogsensitiviteit en wat jou daarbij helpt is van belang.

Als je je hoogbegaafdheid of hoogsensitiviteit als een last gaat ervaren, kan coaching je helpen. Dat geldt ook als je op zoek bent naar meer informatie, inzicht in je hoogbegaafdheid en handvatten om je hoogbegaafdheid goed in te zetten. Het is niet noodzakelijk om een test te hebben gedaan waaruit blijkt dat je hoogbegaafd zou kunnen zijn. Het gaat immers niet om de uitslag van een test, maar om waar je tegenaan loopt en hoe je daarin met coaching geholpen kunt worden.
Ik zet mijn ruime ervaring als coach van hoogbegaafden en als ervaringsdeskundige graag voor je in. Onder Over mij kun je meer lezen over mij en mijn ervaring.

Wil je meer informatie of weten wat coaching voor jou kan betekenen, neem dan contact met me op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.
 
Interessante links: 

Instituuthoogbegaafdheidvolwassenen
Ikbenhoogbegaafd.nl
HBRegister
Week van de hoogbegaafdheid 2023

hoogbegaafdheid HSP coach coaching hoofbegaafde volwassenen hoogsensitiviteit hooggevoeligheid Tilburg Eindhoven Breda